Menu

Ungdomsfenomenet Götze

Mario Götze spenderade tonårstiden väldigt olikt alla andra i hans ålder. Som 17-åring debuterade han för sin barndomsklubb Borussia Dortmund inför ett fullsatt Westfalen Stadion med 80 000 åskådare. Götze var redan under denna period något av en symbol för klubben. Borussia Dortmund tog sin ungdomsakademi på stort allvar och ansåg sig själva som den främsta ungdomsfabriken i landet.

Götze var symbolen som bevisade för resten av landet att detta var sant. Det var just därför både klubben och dess supportrar kände sig så besvikna när deras största rival, FC Bayern München, meddelade att Mario Götze skrivit på för klubben. Ett svek utan dess like tyckte den gul-svarta klubben. Mario Götze har själv kommenterat denna flytt i efterhand. ”Detta är något jag vet att de flesta än idag inte kan förstå sig på. Det var inte något jag bestämde mig för över en natt. Det var det svåraste beslut jag någonsin fattat i mitt liv, och det tog väldigt lång tid. Bayern kontaktade mig vid flera tillfällen året innan, och då var det inte ett alternativ. När klubben sedan meddelade att Pep Guardiola var deras nästa tränare, då förändrades allt. Jag visste inte vad jag skulle göra” (theplayerstribune.com, 2018). Flytten resulterade i ett stort antal mordhot både mot Mario själv men också mot hans familj. Hans hemstad hade nu förvandlats till en plats i världen där han inte längre var välkommen.

Mario Götze hade ett par väldigt framgångsrika säsonger med Bayern München där han vann både den inhemska cupen och den inhemska ligan. Dock kom han att åstadkomma något ännu mer sällsynt som 22-åring. 2014 spelades Fotbolls-VM i Brasilien, fotbollens hemland som många kallar det. Mario Götze tog sig tillsammans med sitt hemland Tyskland hela vägen till finalen, där de ställdes mot Argentina och världens bästa spelare Messi. Götze blev inbytt i matchen och under matchens förlängning lyckades han göra det vinnande målet. Detta innebar att han inte längre var en svikare i Dortmund, utan han var hela landets hjälte.

Åren därpå kom att bli väldigt tuffa för den unga sensationen. En skräck som först tydde på artros visade sig senare vara en metabolisk störning som tvingade Götze att trappa ner på sin träning och vila från fotbollen i 6 månader. ”Jag var tvungen att gå på rehab och ta det lugnt, och på ett sätt så var det faktiskt bra för mig” berättar han för den tyska tidning Kicker Sportmagazin under 2018.

Efter stora framgångar och tuffa tider har nu Mario Götze hittat hem igen. Han spelar nu för moderklubben Borussia Dortmund, där han trivs bättre än någonsin. Fansen har förlåtit honom för länge sedan. ”Många av de som var förbannade för fem år sedan har nu välkomnat mig tillbaka, vilket jag verkligen uppskattat” (Goal.com, 2017).

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity