Menu

Sporta tillsammans som familj

Det är viktigt att ge sina barn goda vanor i tidig ålder. Om du vill att ditt barn ska leva ett aktivt liv med god hälsa, behöver du som förälder vara ett gott exempel. Barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör. Det bästa sättet att ge ditt barn en bra och rolig barndom, som också ger goda vanor att ta med in i vuxenlivet, är att sporta och leva aktivt tillsammans som familj.

Vilken sport?

Det viktigaste är att röra på sig! Det spelar inte så stor roll om ditt barn spelar fotboll, rider, går i skogen eller tycker om att påta i ett eget jordgubbsland – det viktigaste är att vara aktiv och inte bara fastna i soffan med surfplattan i handen. Eftersom olika personer också utvecklar olika intressen, är det klokt att göra olika saker. Det finns barn som vuxit upp i mycket aktiva familjer, med resultatet att de fått nog av allt vad sport och friluftsliv heter; andra barn har helt enkelt bara följt i föräldrarna fotspår och hållit på med samma sport som föräldrarna medan de är barn, men slutat sporta när de blivit vuxna. Målet bör vara aktivitet och hälsosam livsstil, inte att tycka att mamma och pappas intressen är roliga.

Familjeaktiviteter

Det finns många familjeaktiviteter där barnen får en chans att testa på och grundlägga goda vanor. Det viktigaste är inte organiserade sporter, även om organiserade sporter ger barnen en möjlighet att sport på egen hand. Ett tips är att skaffa barnen prisvärda och kvalitativa kläder på Lekmer, som passar både för att upptäcka skogen och spela fotboll – hos Lekmer finns allt för ett aktivt liv. Bra kläder ger goda förutsättningar för barnen att tycka om olika sporter och aktiviteter.

Om det finns snö kan ni göra en skidutflykt med fika. Det är något speciellt att få sätta på sig skidor en solig vinterdag och åka över gnistrande snö. Även de som inte är så förtjusta i att åka skidor, brukar tycka om en sådan tur om det också ingår en mysig fikastund med varm choklad och goda mackor. En annan familjeaktivitet är att gå på olika sportevenemang tillsammans för att sedan gå hem och sporta. Om ni går till en fotbollsmatch, kan ni sedan gå hem och sparka boll. För att skapa ett aktivt liv för både söner och döttrar är det viktigt att båda föräldrarna deltar.

Det finns några sporter som hela familjen kan delta i, men på sin egen nivå: skidor, simning, löpning och cykling. Det är alla bra aktiviteter att försöka göra tillsammans ett par gånger per år. Självklart kan det vara svårt att löpa tillsammans, men att bara ta en långpromenad och springa ikapp till olika träd eller hus, skapar gemensam aktivitet. Det finns också många spring-tävlingar med klasser för både barn, seriösa vuxenlöpare och motionärer – hela familjen kan alltså delta i samma tävling, men på sin egen nivå. Bäst sättet för att få ett aktivt barn, är att vara aktiv som förälder – då får ditt barn goda vanor inför framtiden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity