Menu

Idrottare och intäkter

Drömmen finns hos många, men det är få som lyckas med att livnära sig inom sportens värld. Det krävs sponsorer och samarbeten som gör det möjligt för idrottaren att ägna hela vardagen åt sport och träning.

Den som lyckas med att dra in pengar som professionell idrottare har en mer lättsam vardag, men det innebär även företagsverksamhet och med det även skatteplikter. Här får du veta mer om vad som krävs av dig som livnär dig som idrottare.

Fakturering och bokföring

Även om det är idrotten som står i fokus är den professionelle idrottaren skyldig att redovisa intäkter som ett vanligt företag eller enskild firma. Något som spontant kan kännas komplicerat för den som inte vill annat än göra rätt för sig, men ändå inte har vana av företagande. Tänk bara på unga idrottare som intar den professionella arena som tonåringar. Som tur är finns det smarta lösningar som gör det möjligt för idrottare att fokusera på träningsvardagen utan administrativa bekymmer.

Ett exempel på extern lösning är factoring tjänster som innebär att idrottaren snabbt kan omvandla fakturor till kontanta medel. Det är ett utmärkt sätt för att säkerställa ekonomisk stabilitet vid fasta tillfällen. En faktura för ett samarbete kanske inte ska betalas förrän flera månader senare, men med factoring är idrottaren garanterad tidigare utbetalning. Factoring bolaget köpet kort och gott idrottarens fakturor. Du kan använda dig av praktiska onlinetjänster som jämför olika factoring upplägg för att hitta ett som passar just din vardag.

Om du som idrottare helst inte vill stå bakom ett företag utan bara vara säker på att du ”gör rätt för dig” kan du anlita finansbolag som fakturerar åt dig. Det är helt enligt lagen och fakturor ställs ut till dina kunder, men via ett mellanbolag.

Sponsring, samarbeten – skatter

Det är viktigt att i tidig fas sätta dig in i vilka skatteregler som gäller för dig som tjänar pengar på sponsring och andra samarbeten. Den här sortens intäkter behandlas på ett särskilt sätt hos skatteverket och du bör alltid stämma av med en expert för att veta hur du ska skatteplanera.

Anlitar du en extern bokföringsbyrå som sköter den dagliga redovisningen brukar det oftast gå att få professionell rådgivning gällande skatter. Då får du hjälp av en kompetent revisor och i vissa fall jurist som förklarar situationen utifrån dina förutsättningar som idrottande yrkesman/kvinna.

Precis som vid factoring och andra moderna företagstjänster går det att sköta det mesta av bokföringen online. Du kan faktiskt ta hjälp av en revisor utan att mötas personligen tack vare diverse molnbaserade lösningar och digitala verktyg.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity