Menu

Sportens historia  

Ända sedan 2000 år före Kristus sägs det ha hittats spår efter sport och idrottare. Dessa fynd gjordes i Kina, men även Egypten och Grekland är länder som har bidragit med mycket historia och utveckling till sportvärlden.

År 1896 hade det allra första Olympiska spelet sin premiär och sällan kunde man då ana att det skulle bli så stort och hålla i happy french man playing soccer in Paris streetsig så pass länge som det faktiskt har gjort och gör. Det var också under 1800-talet som man började att bilda sportklubbar och olika idrottsförbund för att kunna klargöra och sätta regler och villkor för sporten.

Eftersom det blev lättare och lättare att färdas mellan olika länder, t.ex. via ångbåt eller järnväg, planade det även väg för mer internationella och nationella tävlingar. Det blev enklare att förflytta sig mellan länder och platser och fler människor kunde samlas för att delta eller titta på tävlingarna.

De allra flesta sporterna är uppdelade för kvinnor och män, dam- eller herrsport som det vanligtvis kallas. Att indela beroende på ålder, nivå eller vikt är också vanligt förekommande. Barn tävlar alltså inte mot vuxna och i kampsport ses ej en väldigt stor och tung person, tävla mot en betydligt nättare.

Ser man tillbaka till början av 1900-talet var det få kvinnor som faktiskt syntes inom sporten, men under 2000-talet hade detta förändrats drastiskt och damklasser fanns inom de allra flesta sportgrenar. Anledningen till att kvinnor började att ta mer plats och synas inom sportvärlden var för att sporter, som tidigare ansetts mer hårda och tuffa, började att öppna upp för damer.

Sportens historia är lång och varierande. Hur sporter utövades berodde på vilket land man kollade på och vilka regler eller vilken religion som landet hade. Man kan dock ändå säga att sporten har utgjort en stor del av människans vardag, från lång tillbaka i tiden, till dagens samhälle.

För dig som vill lära dig mer och hålla dig uppdaterad inom dom mest populära sporterna är det en god idé att vända sig till en nyhetstidning med sportblad. http://www.dn.se/sport/ kan vara en sida för dig som vill checka läget om vad som är nytt på fronten, men även läsa äldre artiklar och information.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity