Menu

Bordtennis i Sverige

Idag är bordtennis en relativt liten idrott i Sverige. Då menar vi sett till både antalet utövare och åskådare på matcherna i den högsta ligan. Tidigare har dock Sverige varit en mycket stor nation inom sporten och faktum är att Sverige är ett av få, kanske det enda ,landet som på allvar kunnat skaka om Kina på stora internationella mästerskap. Pingislegendaren Jan Ove Waldner räknas som en av våra största idrottsmän alla kategorier men tätt bakom honom har vi flera andra storspelare som tyvärr börjat falla i glömska. Minns du Jörgen Person, Mikael Appelgren, Erik Lind, Stellan Bengtsson, Peter Karlsson eller Thomas von Scheele? Det är fler exempel på svenska spelare som vunnit internationella medaljer på EM eller VM.

Både lek och idrott

Bordtennis har varit populärt länge

Tack vare inrikesflyg och goda tågförbindelser kan man följa bordtenninstävlingar lite varstans i landet. flyg Kalmar Stockholm är väldigt smidigt och Kalmar har en av våra främsta klubbar. Men bordtennis är inte bara en idrott och också ett avspänt nöje. Det är mycket enkelt att spela bordtennis eftersom borden som används är relativt små och kan fällas ihop när de inte används. Det behövs dock några meters utrymme runt borden och takhöjden ska helst vara väl tilltagen. Det går att spela utomhus men vinden kan ställa till med problem eftersom bollarna väger så lite.

Kändaste svensken i Kina

Det går inte att inte skriva om den störste av dem alla. Jan-Ove Waldner är kungen av bordtennis och har både EM, OS och VM guld individuellt och ett otal andra medaljer. Två gånger vann han Svenska Dagbladets bradgmedelaj och ett annat faktum som bidrar till hans storhet är att Jan-Ove var aktiv under en väldigt lång tid. Han spelade hög nivå, 50 år gammal. I Kina är han fortfarande otroligt stor. Ja-Ove anses vara ett ”bollgeni” som förmodligen hade kunnat bli stor inom även inom andra bollsporter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity